Blog

Tipográfia, avagy játék a betűkkel

Tipográfia, avagy játék a betűkkel

tipografia avagy jatek a betukkel

A tipográfia, a nyomtatott betűk összetett rendszerével foglalkozó szabályrendszer. Nagyon fontos, hogy weboldalunkon, milyen betűket, betűtípusokat használunk, mert a weboldalunk legnagyobb hányadát ezek az írásjelek fogják kitölteni. A tipográfia a webes világban külön a  szöveg és a szöveg-kép közös kapcsolatát, megformálását jelenti.

A tipográfia legfontosabb szabályai

Helyesírás

Olvashatóság

Érthető szöveg

Esztétika

Ha ezt a négy szabályt betartjuk, akkor eleget tettünk, weboldalunkon, webáruházunkban, blogjainkban a legfontosabb tipográfiai alappilléreknek. Nézzük akkor külön-külön is részletesen őket.

Helyesírás

Azt gondolnánk a helyesírásban nem lehet véteni, hisz mindenkinek a számítógépén ott van a helyesírást ellenőrző program, a gép pirossal aláhúzza a hibákat, mi kijavítjuk és kész is. Hibátlan…gondoljuk, pedig dehogy hibátlan, hiszen a program sem 100%-ig megbízható. Például, az összetett szavakat rendszeresen hibásnak jelzi, mi szétválasztjuk őket és megnyugszunk. Közben meg csak bedőlünk annak, hogy a gép nem hibázhat, pedig de! Hibázhat és hibázik is.

Egy dologban bízhatunk meg a helyesírás ellenőrző oldalakban. Tehát ha a gép aláhúz egy szót a megírt szövegben és nem találjuk mi a hiba, érdemes itt ezen a linken leellenőrizni, hogy helyesen írtuk-e? Figyeljünk nagyon oda a weboldalunk helyesírására, véletlen elütésekre, hiszen az igényességünk tükröződik vissza benne. Egy színvonalas weboldal alapfeltétele, hogy helyesírási hibáktól mentes legyen.

Olvashatóság

A helyesíráson túl a tipográfia másik legfontosabb tényezője, hogy az általunk leírt szöveg, mások által is érthető legyen. Az olvashatóságba tartozik, hogy ne egy szuszra megírt hosszú, tömör sorokból álljon az írás, legalább 8 soronként tagoljuk a szöveget. Ha hosszabb a szöveg mindenképpen klasszikus betűtípust válasszunk, a szemnek is kényelmesebb ezeket a szavakat olvasni. Rövidebb mondatoknál, ha a figyelemfelkeltés a cél, akkor nyugodtan válasszunk különleges betűtípusokat. A mondatok, ne legyenek, nagyon hosszúak, rengetek vesszővel elválasztva.

Nemcsak követni, felfogni nehéz ezeket a hosszú mondatokat, hanem a google robotok sem szeretik, a 20 szónál többet tartalmazó mondatokat. A betűk helyes méretválasztása is nagyon fontos, mert a túl apró betűk is sokat rontanak a szöveg olvashatóságán. Ha nincs sok helyünk a szövegre, érdemes olyan betűtípust választani, ami kevesebb helyet foglal. Próbálkozhatunk egy mondatot leírni különböző betűfajtával és láthatjuk, hogy a mondat hosszában, nagy eltérések lehetnek. Így egy sorban több karakter, kifér és takarékoskodni tudunk a rendelkezésre álló hellyel.

Érthető szöveg

A tipográfia lényege és fontos szempontja, hogy az olvasó által is érthetőek legyenek a mondatok, tehát egy laikus is megértse minden szavát. A szövegben a kiemelésekre a dőlt betűket használjuk, ezek nem bontják meg a szöveg egységét, így azonos betűtípusnál maradunk.  A félkövér betűket használjuk inkább címeknél, alcímeknél, hiszen figyelemfelkeltőbb, jobban elüt a szövegtől.

Szakzsargonnal teleírni egy honlapot nem biztos hogy előnyt jelent, mert igaz, hogy ezzel megmutathatjuk, hogy ebben a témában mennyire otthon vagyunk, de ez inkább visszájára szokott elsülni. Az érdeklődőt, nem a szakmai szavakkal kell meggyőzni, hanem azzal, hogy miért minket válaszon, miért mi vagyunk számára a legideálisabb szolgáltató, vagy akár áruház. Lényegre törő, rövid, tartalmas mondatokkal hívjuk fel a figyelmét arra, hogy nálunk jó helyen jár. Erre az egész honlapon szükség van, de a nyitóoldalon mindenképp, figyelemfelkeltő szövegre van szükség. A SEO-barát szövegről bővebben, ebben a blogunkban olvashatsz.

Esztétika

Arra figyeljünk, hogy írásaink betűtípusai, a képekkel társítva is, harmonikus hatást keltsenek. A tipográfia egyik szabálya, hogy betűtípusokból se keverjünk 2-3-nál többet, inkább egy típus és annak különböző változatait használjuk. Kiemeléseknél például félkövér, vagy nagyobb betűméretet használjunk és akkor még mindig egy betűfajtánál maradtunk. Ha viszont keverjük a betűtípusokat akkor mindenképp teljesen elütő két típust válasszunk, mert akkor érvényesül esztétikai előnye. Fontos, hogy a látogató mikor betér a virtuális üzletünkbe, azt érezze, hogy hazatért, vagy legalább azt, hogy jó itt vendégségben lenni. Ezt akkor fogja érezni, ha tökéletes a betűválasztás, esztétikus az elrendezés és a megfelelő képekkel összhangba vannak a betűtípusok.

Ha belegondolunk, hogy ezt mind a tipográfiával tudjuk elérni, akkor láthatjuk, hogy egyáltalán nem elhanyagolható szempont, hogy milyen betűt választunk a honlapunkon. Nyugodtan játszunk, kísérletezzünk a betűkkel, de fontos, hogy weboldalunk profiljával, a képek hangulatával együtt, harmonikus hatást keltsenek.

A tipográfia nagyon érdekes terület, most mi is kicsit belekóstolhatunk, weboldalunk, webáruházunk készítésénél ebbe az izgalmas és összetett világba.

Scroll to Top