Blog

Domain és tárhely

domain

A domain és a tárhely egy olyan szükséges páros, amelyek nélkül nehéz nyilvános és látogatható honlapot készíteni. A domain név egy cím, ami a világhálóra kapcsolt számítógépen lévő tartalomra (tárhelyre) mutat. Domain nevet regisztrátorok által tudunk bérelni, a hazai szervezet hivatalos honlapja: www.domain.hu

A domain név mindaddig a tulajdonunkban marad, amíg fizetjük a költségeit, ami végződéstől függően változó, de .hu esetében évente 3.000.- Ft körüli összeg. Érdemes egy azon szolgáltatónál bérelni a domain nevünket és tárhelyünket.

Hogyan válasszunk megfelelő domain nevet?

Sajnos jó eséllyel a kiszemelt domain név már foglalt lesz, de egy kis kutatást kell végezni, szem előtt tartva a következőket:

Ne legyen hosszú a domain név:

www.kézzelkészítettsüteményekalegjobbalapanyagokból.hu, mert még ha meg is jegyezhető, egyszerűen nem jó választás. Törekedjünk a
rövid címekre, azok jobban használhatók és gondoljunk arra is, hogy akár egy-két betű kiegészítéssel vagy megváltoztatásával, más ne tudjon regisztrálni hasonló domain nevet. Persze regisztrálhatjuk a hasonló neveket is, vagy keressünk másikat. A domain lehetőleg ne legyen közhelyes – www.olcsoncsakneked.hu – igaz ez szubjektív, illetve telefonban diktálva is értelmezhető legyen, ne kelljen betűnként diktálni. 

Bástyázzuk körbe magunkat!

Amennyiben ékezetes névre van szükség (nem javasolt), feltétlenül foglaljuk le az ékezet nélküli változatot is, mert sokan automatikusan ékezet nélkül keresik majd a weboldalt. Amennyiben az ékezet nélküli domain már foglalt, akkor inkább keressünk egy másik nevet.

Érdemes a következő domain végződéseket is lefoglalni, még ha nem is lesz rá közvetlenül szükség: .hu, .com, .eu, mivel az ötletet másolni kívánók is majd ebben a sorrendben szeretnék lefoglalni előlünk. Fontos, hogy az összes végződés mutasson majd a tárhelyre (domain átirányítás) melyben a tárhely szolgáltatója fog segíteni.

domain es tarhely valasztas 001

Hogyan keressünk?

Hazai viszonylatban a domain.hu weboldal – Keresés oldala megfelelő lehet, de .com .eu végződés nem érhető el innen, ezért inkább egy tárhely szolgáltató weboldalán kuassunk. A domain.hu abban az esetben lehet hasznos, ha a kiszemelt domain már foglalt és esetleg nincs mögötte élő weboldal (írjuk be a böngésző címsorába és meglátjuk van-e rajta tartalom), mivel a domain regisztrátorát elérhetjük és ajánlaltot tehetünk a domain átvételétre.

kutatáshoz ezeket az oldalakat javaslom:

https://sybell.hu/domain/
https://tarhelypark.hu/domain-regisztracio/

pixelworks elvalaszto 02

tárhely

Az első és legfontosabb elem, ami weboldalunk minőségét és sebességét határozza meg. Nem szabad spórolni rajta!

A tárhely általában korlátozott méretű szelet, egy a világhálóra kapcsolt számítógép adathordozóján. A tárhelyen tároljuk a honlapunk teljes tartalmát. Átlagos célokra az egyik leggazdaságosabb és legbiztonságosabb módja az ilyen fájlok tárolásának a megosztott tárhely, melyet jellemzően éves időszakokra bérelhetünk.

Hazai és nemzetközi szinten is vannak javasolt és nem javasolt szolgáltatók. Hazai viszonylatban és személyesen a sybell.hu és tarhelypark.hu szolgáltatásait javaslom, mind a domain, mind pedig a tárhely bérléséhez egyaránt.

Triplán aláhúzva – alapos ismeretek és tudatos döntés  nélkül külföldi szolgáltatónál ne béreljük tárhelyet, csak azért, mert olcsónak tűnik, pl. Godaddy.com. Megfelelő rutin hiányában kellemetlen meglepetések érhetnek. Spóroljuk inkább a Blikk előfizetés lemondásán.

Hasonló okokból nem ajánlom az olcsóbb hazai szolgáltatókat sem, mert éves szinten néhány ezer forint spórolás, könnyen rémálommá teheti, minden egyes online töltött percünket.

a tárhely árán ne spóroljunk!

Scroll to Top