Grafika, Arculat, Weboldal - Webáruház, online marketing

Blog

A google robotok 12 pontja

A google robotokkal célszerű jóban lenni. Jobb ha nem bőszítjük fel őket, ha megpróbálunk a kedvükbe járni és nem vesszük palira őket. Akkor szent a béke, ők szeretni fognak minket és mi meg nagyon hálásak leszünk nekik ezért. De ha felmérgesítjük őket, mérgükből hátrébb penderítenek a találati listán, sőt ki is zárhatnak érte. Ez nem könnyű feladat, mert sok követelménynek kell megfelelni, de ha ezeket a leírt “szentírásokat” betartjuk sokat teszünk, hogy a találati listán jobb helyezést érjünk el. Hiszen jobb helyezés, nagyobb forgalmat, látogatottságot eredményez és pont ez a cél. Senki sem ellensége a saját pénztárcájának. Ugye te sem vagy az? Akkor nézzük meg a listát, mi fölött nem tud szemet szúrni google barátunk.

1. Azonos színű szöveg és háttér

A keresőbarát honlap semmilyen esetben nem tartalmazhat olyan szöveget ami nem a felhasználóknak, csak a keresőrobotoknak íródtak. Ilyen például mikor a szöveg és a háttér is szándékosan azonos színű. Ez a weboldalon nem látható, csak a google robotoknak íródtak. Olyan tartalom van rajta ami a robotoknak fontos információ, a keresőoptimalizálás szempontjából hasznos, viszont az olvasóknak értéktelen, ezért számukra, szándékosan nem is látható. Régebben még át lehetett verni ezzel a trükkel a robotokat, de már sokkal nehezebb, ők is fejlődnek, intelligensebbek lettek, kizárás is járhat érte.

2. Ha fizetős oldalakon helyezünk el linket.

A keresőoptimalizás egyik fontos és hasznos része a linképítés. A linképítésnek az a célja, hogy weboldalunkra, minél több erős, külső hivatkozás mutasson. Ennek következménye, hogy nő az oldal látogatottsága, ezáltal nő a termékünk, szolgáltatásunk konverziója is. Tehát nem mindegy milyen oldalakra küldünk linkajánlásokat, mert az erős és profilunkkal releváns oldalakon van a hangsúly. Ha fizetős oldalon tesszük ezt meg azt nem szereti, sőt ha halmozottan fordul elő, büntet is érte. 1-2 fizetős oldal még belefér, de ne vigyük túlzásba. Rengeteg ingyenes oldal van, nyugi lesz miből választani. Ezek az oldalak PageRank értéket kapnak. Törekedjünk minél magasabb oldalon elhelyezni linkünket, ezzel a találati listán is nagyobb eséllyel kerülhetünk előrébb.

3. Az adatmásolásért is haragszik barátunk.

Amúgy sem szép dolog, más munkáját egy kattintással elvenni és a saját oldalunkon villogni vele. Ne másoljunk oldalakat, mert a google ha kiszúrja komoly büntetés jár érte. Ilyen az is ha bekezdéseket, mondatokat ollózunk össze különböző oldalakról. Tehát nem kell a büntetéshez egész oldalak másolása, már elég lehet 1-2 mondat is. Nem beszélve arról, hogy a szöveg eredeti tulajdonosa is jogai megsértésében intézkedhet.

4. Szándékos kulcsszóhalmozás .

Ha az optimalizálásra szánt szövegünkbe úgy helyezzük el a kulcsszavainkakat, hogy nem is illik a szövegkörnyezetbe. Ha szándékosan ismételjük, az a google robotoknak szemet fog szúrni. Ha kiválasztottunk egy kulcsszót annak többször is szerepelnie kell a szövegben, ezzel nincs is baj, csak
maradjunk a megadott 2-8 %-nál. Figyeljünk, hogy a horgonyszövegben se legyen szóismétlés kulcsszavunkra, hiszen a robotok azt a mondatot minden esetben megnézik.

5. Üres tartalom.

Ha olyan tartalmat helyezünk el, ami nem szól semmiről, ilyenkor szövegben, terjedelemben próbáljuk az intelligens gépet átverni. Az ilyen szövegkörnyezetet már ki tudják szűrni és elkövetője komoly visszaesésre számíthat a helyezési listán. Törekedjünk minden esetben arra, hogy értéket, tudást, hasznos gondolatokat adjunk át látogatóinknak. Két legyet ütünk egy csapásra, az olvasók is érzik ezt a bizalmat, ezáltal nő a vásárlókedv és a robotok pedig nagyon nagyra értékelik és megjutalmaznak. Pár pozícióval előrébb tesznek.

6. Vendégbejegyzés, gyenge honlapon.

A gyenge, nem minőségi tartalommal felépített weboldalon, elhelyezett un. vendégbejegyzéseket, sem szeretik a robotok. Ha tehát vendégbejegyzéseket írsz, mindenképp színvonalas, honlapba gondolkodj, mert ez is a sikeres optimalizálás egyik algolritmusa. A google alapból nem szereti a silány honlapot, ha pedig te is abban gondolkodtál, az téged is minősít. Ez pont olyan, mint az a közmondás: “Madarat tolláról, embert barátjáról”, a robot is ugyanígy gondolja.

7. Ha a linkünknél nofollow kifejezést használjuk, nem ad át linkerőt robotoknak.

Ez sok esetben fontos nekünk. Viszont ha bizonyos esetekben szándékosan, vagy akár tudatlanul nem használjuk, büntetés kaphatunk érte. Ilyen linkek vannak, olyan felületeken ahol a felhasználó linket helyezhet el, például fórumokon, vagy fizetett hirdetésekben is. Mivel a nofollow link nem ad át linkerőt, de a robotok attól még követik ezeket is, attól még neked is hozhatnak látógatókat, vásárlókat honlapodra. Hiszen egy értékes oldalon elhelyezett írás, a nofollow linkmegjelőlés ellenére is, a látogató valószínű fel fog keresni, ha megfogtad írásoddal, termékeddel.

8. Oldalsáv, láblécben elhelyezet linkek.

Ezért büntetés ugyan nem jár és nem is hiba a keresőrobotok szemében. Maximum mikor értékeli a weblapod, hátrébb levő helyezést kapsz tőlük. Az írott szövegben, az oldaladon belül, szövegben elhelyezett link nagyobb értéket képvisel, törekedj minden esetben erre. Nem beszélve arról, hogy a belső linkek is nagyon fontosak a keresőrobotok szemében, ezért ezt mindig a megírt szövegben helyezzük el. A legideálisabb esetben minden oldalon, minden blogbejegyzésben található belső link, ami szintén az oldaladra, egy másik írásodra mutat. Ezzel vezeted az olvasót, hasznos információval gazdagodik és a google robotok is nagyra értékelik. Ebben az esetben nem hátra, hanem előrébb sorolnak.

9. Automatikus programokkal épített linkek.

Ezekkel csak az a baj, hogy olyan helyre is betesz a rendszer, ami silány, értéket nem képviselő oldal. Ha személyesen, vagy céget megbízva építünk linket, mi minden esetben meg tudunk győződni arról, hogy az az oldal profilunkba illik-e. Sőt egy nagyobb értékszámú PageRank oldal adminja valószínű, be sem vesz ilyen oldalakat az adatbázisába. Többek között ezért is kapnak ezek az oldalak magas PageRank mutatókat. Vannak oldalak amik szinte minden kérést elfogadnak, na ezek az alacsony értékszámmal rendelkező linkoldalak. Ezért nem is szereti, sőt nem is díjazza a
google robot őket, hozzáteszem teljesen igazságosan.

10. Spam oldalakon elhelyezett linkek.

Ezt is kerüld, itt már le sem írom miért? Nagyon fontos a google robotok, az értékes tartalmakat részesítik előnyben. Ebben a kategóriába pedig egy spam oldalnak semmi keresnivalója sincs.

11. Szöveges tartalom duplázás.

Fontos hogy a megírt értékes tartalmadat sose jelenítsd meg kétszer. Csak egyszer helyezd el ezeket az írásokat, olyan oldalakon is, ahol linkkel irányítod a weboldaladra. Igen, sajnos ez azt jelenti, hogy minden vendégcikkedet más értékes szöveggel kell megírni. Ez nagy munka, de senki nem mondta, hogy a keresőoptimalizálás, egy könnyű galoppozás. A duplázás szintén hibapontot ér nagy barátunknál, ezzel hátrébb csúszunk ebben a nagy versenyben.

12. Egybefüggő szöveg.

Ez ugyan szintén nem jár büntetéssel, de nagyon fontos, mert a robotok nézik a weboldalad küllemét is. Az egybefüggő szöveget például nem szereti, mint ahogy mi sem. Nem jó a szemnek,
nehéz olvasni, nehezebben követhető, mint a tagolt társaik. Törekedjünk a szövegtördelésre, 4-8 nyolc soronként tegyük is meg. Sőt szakítsuk meg a szöveget, képekkel, táblázatokkal, felsorolásokkal, alcímekkel. Ezt mind értékelni fogja a google és előrébb hoz a listán. Hogy milyen egy SEO-barát szöveg, arról ebben a blogunkban olvashatsz.

 

Összefoglalónak meg csak annyit, képzeljünk el egy nagy társasjátékot, amiben rengeteg induló tülekedik a rajtmezőn. Mindenki nyerni szeretne, hisz ez a cél. Vannak szerencsekártyák amik jó és rossz lépéseket tartalmaznak.

Valamelyiken ez áll: Szép a weboldalad, értékes a tartalmad, lépj előre 3 mezőt!
Ennek örülsz és boldog vagy mert közelebb kerülsz a célhoz.
De vannak rossz kártyák is. Azon ez a szöveg: Sajnos szövegduplázásért, lépj vissza 2 mezőt!
Ennek nem örülsz, mert nem közeledsz hanem távolodsz a céltól.

Ha jól játszol, jutalmad az előre jutás, ha megpróbálsz csalni, büntetésed a kimaradás. A google írta meg a szabályokat. Jól írta meg és azt szeretné, hogy igazságos legyen ez a játék és tényleg az nyerjen aki a legjobban megérdemli. Sőt ez egy olyan játék ahol nem az első, hanem az első 10 nyer! Te szeretsz nyerni?
Akkor tartsd be a szabályokat és megadtad magadnak az esélyt rá, hogy ott legyél az elsők között!

Sok sikert ehhez az izgalmas,- Ne bőszítsük fel a google robotokat! – nevű, napjainkban előtérbe került, nagyon népszerű társasjátékhoz!

Scroll to Top