Blog

Milyen egy jó minőségű kép?

Milyen egy jó minőségű kép?

milyen egy jo kep foto grafiaki elem 001

Nem is tudom miért vágok bele, hiszen a kérdés kifejezetten szubjektív és a szubjektív témákat kockázatos véleményezni. Hogy jövök én ahhoz, hogy megmondja mi a szép és mi a ronda? Úgy, hogy a legtöbb igénytelenség elkerülhető lenne és szép lassan a szép lenne az etalon, nem pedig az ócska. A kép, fotó, grafikai elem hívjuk bárhogy, annak minőségét nem művészeti érték szerinti szeretném vizsgálni, sokkal inkább a munkáim során tapasztalt hibákat szeretém bemutatni.

egy kép többet mond ezer szónál

Képekkel dolgozom, így ez nekem napi szinten többször is beigazolódik. Megszállott és fanatikus hívője vagyok ennek a közhelynek. Képek alapján minősítek és képek segítségével kommunikálok ott, ahol az élő szó kizárt, mint ezen a weboldalon, vagy ebben a blog bejegyzésben is. Nagyon sokan képesek vagyunk egy-egy kép alapján is viszonylag pontosan meghatározni egy vállalkozás minőségét, nem a cég anyagi helyzetére, hanem a minőségére gondolva. Egy képből kiolvasható, hogyan viszonyulnak a részletekhez, mennyire tisztelnek engem mint külső szemlélőt és mennyire tesznek magasról mindenre, vagy épp fordítva. Sajnos(?) számomra az első benyomás meghatározó, mivel egy ócska és igénytelen reklám, banner, termékfotó beég a retinámba. Előítélet? Az! Persze vannak árnyalatok is, hiszen sokan törekednének a minőségre, csak még nem találták meg a módját, de legalább ennyien tesznek is rá. Ezek mind látszanak egy cég arculatából, azokból a képekből amit maguról mutatnak és a legtöbb esetben be is igazolják az előítéleteket.

A legszomorúbb tapasztalat az elmúlt 10-15 évből, hogy képtelenség a szépet és a minőséget átadni és megszerettetni azzal, aki ezt képtelen befogadni, mivel a szépség és a minőség is szubjektív. Tévhit, hogy egy grafikus majd megoldja és olyan munkát kreál, ami szép és színvonalas, hiszen kinek lesz szép és színvonalas? Egy grafikusnak van egy jellegzetes stílusa, tapasztalata, némi szakmai ismerete is az alapokról és szabályokról, majd ezek összességéből készíti a munkáit, ami vagy tetszik, vagy nem.

Ennek a bejegyzésnek a kiemelt képe, az a virágos kompozíció vajon szép? Nekem szép. Kissé művi, de szépek a színei, jó hangulatot sugároz és az elmosódott háttér sejtet valamit, amitől érdekes lesz az összkép. Tehát ez számomra szép. Lehetne egy szépen fotózott téglafal, de akár egy fűszál is. Ha jó a kompozíció, bármi lehet szép.

Ahogy a tisztaság, a szépérzék sem pénzfüggő, talán épp ezért nézem rossz szemmel az igénytelenséget és a silány minőséget. Egy olyan webáruházban, ahol szedett-vetett ócska képekkel adnak el valamit, azon sem csodálkoznék, ha a virtuális pénztártól való távozáskor még fenékbe is rúgnának. Szívesen mutatnék konkrét példákat, de nem teszem, ezért inkább nem konkrétakat mutatok lentebb.

Saját webáruházunkban a penman.hu oldalon is törekszünk a lehető legjobb fotókkal bemutatni a termékeinket és éppen ezért szinte az összes terméket magunk fotóztuk. A lehetőségekhez képest törekszünk rá, hogy szép fotókat mutassunk, de csak a képek miatt fölösleges katintani, mivel mi is látjuk és tudjuk, hogy még sok a hiba és a gyengeség. Ettől függetelnül törekszünk a fejlődésre, mert szeretjük azt amit csinálunk, törekszünk az igényességre és ezzel a Vevőinket is megtiszteljük. Az, hogy mi miből következik, szinte mindegy, mivel a szándék és a végeredmény a lényeges. 

Mindenki számára adott a lehetőség, hogy az adott helyzetből és lehetőségekből a legjobbat hozza ki, a baj leginkább abból fakad, hogy erre nincs igény. Nincs igény rá, mert igénytelenül is tudnak működni dolgok, üzletek, áruházak vagy bármi más.

a szépérzék tanulható?

Fogalmam sincs, de törekedni rá már fél siker! Persze csak ha van rá igény, máskülönben ne áldozzunk erre egy percet sem. Sokkal érdekesebb tud lenni blikk pont hu… és semmit nem csinálni sokkal kényelmesebb is.

 

Scroll to Top