Blog

A felhasználóbarát weboldal 7 fontos lépése

A felhasználóbarát weboldal 7 fontos lépése

a felhasznalobarat weboldal 7 fontos lepese 002

A felhasználóbarát weboldal több szempont alapján éri el, ezt a ma már, alapkövetelménynek számító titulust. A látogató akár keres valamit, akár csak nézelődik, az első benyomás alapján fogja eldönteni, hogy marad-e nálunk. Ezt a pár dolgot figyelembe véve, máris sokat tettünk azért, hogy jó vendéglátók legyünk. Hogy Ő jól érezze magát, ezért sok időt töltsön nálunk és még később is szívesen jöjjön hozzánk újra.

A felhasználóbarát weboldal sikeréhez vezető lépések

1. Domain név

Ha weboldalt készítünk magunknak, az első lépések között van, hogy  domain nevet kell választunk. A jó domain név kiemelkedik a tömegből, hiszen ez a virtuális címünk, érdemes ezért körültekintően eljárni a választásnál. Ez a cím lesz minden reklámfelületen, ebbe botolnak majd bele az olvasók az interneten úton-útfélen.

Amire figyeljünk domain név választásnál:

 • könnyen megjegyezhető legyen a látogató számára,
 • ideális esetben már a domain névből kiderül, hogy mivel foglalkozik a cég,
 • legyen rövid, 6-8 karakter, mert így kisebb az félreütés veszélye,
 • a legjobb ha tartalmazza a  kulcsszavadat is.

2. Felhasználóbarát kialakítás

A weboldalunknak nagyon fontos része, hogy felhasználóbarát legyen a látogató számára. Ez azt jelenti, hogy a hozzád betérő, könnyen megtalálja rajta amit keres, ne keljen az átláthatatlanság sűrűjében bolyongania, mert így az első kijáratnál lelép. Könnyű legyen a navigáció, logikus felépítésű, egyszerű, követhető menüelemekkel. Mindig tudja, hogy pont hol tartózkodik, merre tud vissza, vagy előre lépni. A felhasználóbarát weboldal része az is, hogy a logóra kattintva mindig a főoldalra kerül vissza. Így ha el is téved, az egy biztos támpont lesz számára.

3. Reszponzív

A reszponzív weboldal automatikusan átméretezi magát, attól függően, hogy a látogató milyen eszközön nézi a honlapodat. Tervezésnél mindig vedd figyelembe, hogy kell egy asztali verzió és egy mobil verzió is, hiszen más a nézet a két készüléken és erre jó technikailag is előre felkészülni. Sőt lassan háttérbe szorul az asztali gépezés hagyománya, mert az olvasók és a fogyasztók a kézbe vehető internetes világot részesítik előnybe. A felhasználok nagyobb többsége a mobilon olvas, ott vásárol, ott keresgél mindent, tehát ha nem mobilbarát a kialakítása a honlapodnak, akkor a fogyasztók nagyobb százalékát el is veszítteted.

Ma már alapkövetelmény, hogy egy weboldal reszponzív is legyen.

4. Cselekvésre hívás

Ezek azok az elemek, amikkel növelhetjük a konverziót. Amikor a felhasználó interakciót kezd a felhívással, hirdetéssel, azt nevezzük konverziónak. Ezek az elemek is nélkülözhetetlenek egy felhasználóbarát weboldalon, hiszen ezek mind, azonnal, vagy később, de a forgalmunkat fogják növelni.

Ilyen lehet például:

 • rákattint a hirdetésre
 • megnézi a videót
 • végrehajt egy utasítást
 • vagy vásárlásával pénzt hagy nálunk.

Cselekvésre felszólító gombok:

 • kapcsolatfelvételi űrlapok
 • e-mail feliratkozások
 • megosztás gombok

5. Gyors betöltési idő

Másodpercek múlnak azon, hogy a hozzád betérő látogatónak mennyi idő múlva tölt be a weboldalad. Ha várnia kell, akár csak 5-10 mp-et is, valószínű, már csak integethetsz utána. Fontos, hogy gyorsan töltsön be az oldal, mert pár mp alatt elhagy a látogató. A weboldalad betöltési idejét, ezen az oldalon tudod leellenőrizni, itt javaslatokat is kapsz arra, hogy milyen változásokat kell végrehajtanod. Választ kapsz arra, hogyan legyen villámgyors a weboldalad betöltési ideje és ezzel egy kalap alatt maximalizáld a felhasználói élményt is.

6. Tartalom

Ez a legfontosabb része weboldaladnak. Hogy releváns és vonzó legyen a látogatóid számára. A minőségi tartalom fontos, mert sokkal könnyebb eladni egy olyan olvasónak, akiben már bizalmat ébresztettünk. Olvashatóság szempontjából is fontos a tartalom, hiszen ez is eldönti azt, hogy a látogató mennyi ideig marad nálunk. Azért is fontos ez az elem, mert weboldalunknak legnagyobb részét szavak, mondatok alkotják. A tipográfia a nyomtatott betűk írásának szabályaival foglalkozik.

Amire figyeljünk:

 • balra zárt sorok, a szemnek ez a legkellemesebb, legjobban követhető, hiszen balról jobbra olvasunk
 • megfelelő, olvasható betűméret
 • jól tagolt legyen
 • tartalmazzanak alcímeket
 • felsorolásokat

7. Képek

A felhasználóbarát honlap fontos részét képezik a jó minőségű, nagy felbontású képek. Ha a szöveg mellett képek is vannak, könnyebb vizuálisan is a fogysztókra hatni. Ezeket a képeket mindig méretezzük át, mert a betöltési időt nagyban lassíthatják, így szintén látogatókat veszíthetünk.

A felhasználóbarát weboldal  itt felsorolt, kihagyhatatlan lépéseit jó fontoljuk meg, mert erre mind szükség van egy sikeres weboldal létrehozásához.. Ha csak az egyik lépést nem vesszük komolyan, már látogatókat veszíthetünk és ezzel komoly forgalmat is.

 

Scroll to Top